3. Vårdagsjämningsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om varför påsken inte alltid infaller första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

Idag är det vårdagjämning och i morgon fullmåne. Enligt den välkända formeln för påsk borde vi alltså ha påsk kommande helg, eftersom påskdagen ska infalla ”första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen”. Så varför har vi inte det?

Jo, vårdagjämningen inträffar ikväll, strax före elva. Fullmånen inträffar i natt kvart i tre. Om detta styrde påsken skulle vi få påsk den här helgen i Europa, men i andra delar av världen skulle den inträffa först om 28 dagar. Så kyrkan har bestämt att vårdagjämningen alltid ska räknas som att den infaller den 21:a mars så att alla runtom i världen firar påsk samtidigt - och vi får vackert vänta på påsken i år.

 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

5. Nationaldagsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om den ursvenska specialgrenen att tillsätta kommittéer för att besluta om kompromisser.

Varför ”kokosmjölk” får kallas mjölk och varför ”vegansk ost” inte får kallas ost

4. Valborgsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om varifrån den urgamla sedvänjan och mystiska kulten att fira Valborg kommer ifrån, och kopplingen till Black Sabbaths andra studioalbum Paranoid från 1970, med låten War Pigs.