5. Nationaldagsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om den ursvenska specialgrenen att tillsätta kommittéer för att besluta om kompromisser.

Svenska Flaggans Dag, eller Svenska Nationaldagen, representerar en ursvensk specialgren: att tillsätta kommittéer för att besluta om kompromisser.

Ett bra svenskt exempel är Uppsala universitets valspråk ”Att tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större”. Invigningen av Universitetsaulan skulle äga rum 17 maj 1887. Efter att det tidigare förslaget från Valspråkskommittén förkastats beslöt Konsistoriet 12 mars att utse en ny kommitté (givetvis) med en företrädare för varje fakultet. Filosofiska fakulteten blev ordförande för kommittén. 30 mars anmälde kommittén att ”en sentens” hade beslutats. Med en sannolikhet, som gränsar till visshet, kan det emellertid antagas, att den valts som en kompromiss.

Sverige har ingen officiellt fastslagen nationalsång, även om nästan alla tror att Du gamla, du fria är det. Stycket är en kompromiss i brist på bättre förslag.

På slutet av 1800-talet, när Artur Hazelius slog upp portarna till Skansen, hade den svenska flaggan börjat bli känd för en bredare allmänhet. Flaggor hade fram till mitten av 1800-talet varit en marin angelägenhet och inget för landkrabbor. Artur Hazelius ordnade flaggfester på Skansen för att dra betalande publik och för att lära stockholmarna hur den svenska flaggan såg ut – den ansågs ju mest vara något för sjöfarten.

Oscar II lät i fosterländsk anda att 1873 resa en flaggstång på Stockholms slott och att kungaflaggan skulle vara hissad när kungen vistades på slottet. Då blev det genast populärt att hissa flaggor vid skolor, prästgårdar och officiella byggnader.

Vid universiteten i Lund och Uppsala främjade studentsångarkulturen fosterländska sånger och Du gamla, du fria blev populär att framföras vid högtidliga tillfällen där den svenska flaggan användes flitigt.

Det fanns dock kritiker, som menade att sången var olämplig då Sverige inte omnämns i texten. Stockholms manskörer fattade 1899 beslut om att anordna en nationell ”folksångstävling” för att skaka fram en ”riktig” nationalsång. En kommitté tillsattes (givetvis), ett upprop gjordes i Dagens Nyheter och 116 tävlingsbidrag inkom.

Kommittén valde ut tio sånger som framfördes i april 1901 i Musikaliska Akademiens stora sal av 150 manskörssångare och Göta Gardes musikkår. Ingen av dessa var Du gamla…

Framgången blev begränsad. Både vinnaren och förlorarna är idag bortglömda. Wilhelm Peterson-Berger recenserade tävlingen och dess uppenbara fiasko under rubriken ”Vad vi sluppit sjunga”. Ni kan höra några av tävlingsförslagen 1:50:40 in i det här avsnittet av Historieätarna: https://www.so-rummet.se/content/historieatarna-sasong-2-avsnitt-1-romantiken (Min blygsamhet förbjuder mig att nämna någon av sångarna vid namn.)

För att en nationalsång juridiskt sett ska uppnå officiell status krävs beslut av riksdagen. Men alla motioner om att göra Du gamla du fria officiell har förpassats till Konstitutionsutskottet (en slags kommitté), som har motiverat att Du gamla, du fria redan har ”förankrats i folkdjupet och att den därmed de facto är att betrakta som inofficiell nationalsång. I detta läge vore det fel av statsmakterna att inskrida med formella beslut i frågan.”

1915 tyckte den nationalistiskt lagde grosshandlaren Nils Ljunggren att det vore en bra idé att samla in pengar till Landstormens Befälsförening, en slags föregångare till Hemvärnet. Och ett lämpligt tillfälle borde vara på Gustavsdagen den 6 juni, som firades till minne av att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523 och bröt Kalmarunionen, då Artur Hazelius redan ordnade flaggfester på Skansen. Kassaskåpssäker publik redan från start.

Flaggfesterna arrangerades både sommar- och vintertid på fosterländska dagar, till exempel den 6 november (Gustav II Adolfs dödsdag) och den 30 november (Karl XII:s dödsdag). Men av lätt insedda skäl var stockholmarnas vilja att gå till Skansen och fira utomhus större i juni än i november. Därför blev 6 juni mycket mer populär bland allmänheten.

”Toppenförslag!” tyckte Gustaf V om insamlingen till behjärtansvärda och fosterländska ändamål den 6 juni. Han bestämde att offentliga myndigheter och idrottsrörelsen skulle stödja förstaget.

En kommitté (givetvis) blev tillsatt för att skapa ett festprogram. Det bildades även en opolitisk styrelse, Styrelsen för Svenska Flaggans Dag. Och för säkerhets skull, och för att vara politiskt korrekt, bestämdes att även minnet av 1809 års regeringsform, som skrevs under av Karl XIII den 6 juni, skulle firas. (Då avskaffades det gustavianska enväldet och Sverige fick ett styrelseskick som grundade sig på Montesquieus idé om maktdelning mellan kung och folkvald församling. Den gällde fram till 1974 års regeringsform.)

Diskussioner fördes länge i riksdagen om att göra 6 juni till en röd dag, men många ansåg att det blev för dyrt att införa en ny helgdag. Regeringen tillsatte en kommitté (givetvis) för att räkna på kostnaderna, som kom fram till att det skulle kosta mellan 3 och 8,5 miljarder kronor på grund av förlorad arbetstid.

6 juni firades som ”Flaggdagen” ända fram till 2005, då datumet formellt utnämndes av riksdagen till Sveriges nationaldag och blev en röd dag. Lösningen blev en kompromiss (Ta Da!) och Annandag pingst plockades bort som röd dag.

I dagens politiska läge kan det kännas kontroversiellt att fira den svenska flaggan. En svensk kompromisslösning är att istället uppmärksamma den inte lika uppmärksammade Svenska Flaggstången:

Sveriges Flaggstång

Björn Barlach och Kurt‐Åke Frisk, efter Hugo Alfvén, Erik Gustaf Geijer, Wilhelm Stenhammar och Gunnar Wennerberg

 

Mot en avlång symbol för vårt avlånga land

strömmar vår brusande vaggsång.

Du är som ett finger på Sveriges hand

lekande, pekande flaggstång.

 

I Norrlands djupa skogar stod din vagga

där lekte du som litet frö,

men av en kastvind svept i Sveriges flagga

skall du en gång som vi ock dö.

 

Liksom blommorna på marken

spirar du i fosterjord.

Helt befriad ifrån barken

Oåtspord, ja oåtspord.

 

Du susar, du susar, du susar...

Du susar ej som gröna linden

Du har ej fram, du har ej bak

Vänd bara flaggan efter vinden

så står du själv i motvind rak.

 

Vid din sockel har vi knutit

starka band med kärringknut.

Än om vårens vindar hava rutit

står du stark liksom förut.

 

Höga stammar, tysta stammar

Stammar gran och stammar tall

Raka stammar, ej den stammar

Alla stammar kvistade i Hudiksvall.

https://open.spotify.com/track/72ozG0kvFGyJc32SfazvlB?si=omGw92GNR_2CA1VEEph6oQ



 

 

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför ”kokosmjölk” får kallas mjölk och varför ”vegansk ost” inte får kallas ost

4. Valborgsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om varifrån den urgamla sedvänjan och mystiska kulten att fira Valborg kommer ifrån, och kopplingen till Black Sabbaths andra studioalbum Paranoid från 1970, med låten War Pigs.