4. Valborgsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om varifrån den urgamla sedvänjan och mystiska kulten att fira Valborg kommer ifrån, och kopplingen till Black Sabbaths andra studioalbum Paranoid från 1970, med låten War Pigs.

Jag kommer av praktiska skäl inte in till kontoret på tisdag. Det går inte att komma genom stan (annat än till fots).

I Uppsala stängs under Valborgsmässoafton Övre Slottsgatan, S:t Olofsbacken, Drottninggatan, Kyrkogårdsgatan och Stora Torget av för all trafik. Uppsalas befolkning ökar med 150 000 personer och de flesta bär vita mössor.

Varifrån kommer denna urgamla sedvänja och mystiska kult?


Ursprunget är över tusen år gammalt, men det började egentligen med populärkulturen på 1800-talet och det mesta är påhittat de senaste 30 åren.

Sankt Valborg (eller Sankta Walpurgis) föddes omkring 710 och var abbedissa vid Heidenheims nunnekloster i Tyskland. Hon hjälpte Bonifatius, ärkebiskopen av Mainz, att kristna tyskarna. Eh, ja, eller kelterna och germanerna för att vara exakt.

Några år efter hennes död 779 fördes kvarlevorna till Eichstätt i Bayern för att gravsättas den 1 maj. Valborg blev kanoniserad av påven 870 och till hennes minne utvecklades under medeltiden en särskild kult, som kom ersätta de förkristna sederna att runt vårdagjämningen tända eldar för att symboliskt bränna det gamla och ge plats för det nya. Traditionen finns i många gamla kulturer, exempelvis det persiska Nouruz.

I början på 1400-talet började kyrkan officiellt fira Walpurgistag 1 maj till minne av Sankta Walpurgis. Valborg är skyddshelgon för dem som är smittade av pest, rabies, kikhosta och häxkonst. Efterhand blev natten innan, dvs sista april, i folkmun kallad Walpurgisnacht, och man tände istället majbrasor och förde oväsen för att med Walpurgis hjälp skrämma bort häxor.

Firandet populariserades på 1800-talet från att vara en lantlig tradition till att även medelklassen tände majbrasor på Walpurgisnacht. Det skedde inte minst genom dåtidens populärkultur som Goethes Faust, där han och häxorna i scenen Walpurgisnacht gör ofog i djävulens sällskap. Och i Bram Stokers Dracula’s Guest, där delar av handlingen utspelas på sista april.

Sedan dess har det bara ökat. Satanistvibbarna peakade nog med Black Sabbaths andra studioalbum Paranoid från 1970, där låten War Pigs finns med. Låttiteln var ursprungligen Walpurgis, som enligt basisten Geezer Butler tyckte att det ”lät ungefär som julafton för satanister”. Men skivbolaget backade då de tyckte att Walpurgis lät för satanistiskt och Ozzy ”I’m the F*cking Prince of Darkness” Osborne döpte om låten till War Pigs.

Nå, 1842 fastslog Upsala studenters sångförening (numera Allmänna Sången) att Valborgsmässoafton skulle vara en av fyra årliga högtider som studenterna särskilt skulle fira, efter den tyska traditionen.

Under 1900-talet har traditionen utvecklats och förändrats. Och 1955 skapade dåvarande rektor vid Uppsala universitet Torgny T:son Segerstedt traditionen att vinka med sin studentmössa klockan tre från universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong.

Sedan 1975 arrangeras forsränningen av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Den började som en informell tävling i gummibåtar utmed Fyrisåns centrala delar, men utvecklades snart till en karnevalsliknande företeelse.

I Uppsala har helgen alltid kallats Sista April, men på 1950-talet började firandet även kallas för Valborg, som har namnsdag då. Valborgshelgen i Uppsala består numera av fyra dagar: Skvalborg, Kvalborg, Valborg och Finalborg. Det traditionsenliga Valborgsmässofirandet är noga planerat:

10:00 Forsränningen i Fyrisån

13:30 Uplands Nations orkester Wijkmanska Blecket spelar på trappan till Carolina Rediviva

15:00 Mösspåtagningen i Carolinabacken

15:05 Vårkonsert med Orphei Drängar på trappan till Carolina Rediviva

15:30 Champagnegalopp på studentnationerna

17:00 Valborgsbal med Allmänna Sången på Uppsala slott

21:00 Vårsånger med Allmänna Sången och tal vid Gunillaklockan vid Slottet

Om du orkat läsa så här långt får du som belöning se ett par unika fotografier på Wijkmanska Blecket tagna på Valborg i Uppsala mitten på 1980-talet. På bilderna finns bland annat flera personer som numera är professorer, en informationschef på forskningscenter på KI, en asienchef på SEB, en investeringschef på Handelsbanken, en tingsrättsdomare och en handläggare på Vinnova.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför ”kokosmjölk” får kallas mjölk och varför ”vegansk ost” inte får kallas ost

5. Nationaldagsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om den ursvenska specialgrenen att tillsätta kommittéer för att besluta om kompromisser.