8. Om Covid-19, barhängets förbjudande och uppkomsten av begreppet ”krogrunda”
Folkhälsomyndigheten införde i tisdags (24 mars) beslut om nya föreskrifter som innebär förbud mot all annan servering än bordsservering på restauranger, kaféer, nattklubbar och barer.
För att minska spridningen av
Covid-19, ”Corona”, mellan gästerna får ingen mat eller dryck får längre
serveras vid bardiskar.
”Endast bordsservering kommer att tillåtas.
Beslutet kommer att påverka företagare runt om i landet. Vi förstår det”, sa
socialminister Lena Hallengren vid pressträffen i tisdags.
Beslutet är unikt, men har likheter med det s.k. disksupningsförbudet som gällde i Sverige fram till 1955.
Hotell Rydbergs bar i Stockholm före och efter. För att ingen gäst skulle komma åt att stå vid bardisken, ställdes stolar och soffor för så att gästen hade ryggen åt bardisken. Disksupningsförbudet togs bort 1955. I Malmö experimenterades det med avsågade ryggstöd för att göra sittandet obekvämt och på så sätt korta av krogvistelsen.
Disksupningen – drickande av
alkohol vid bardisken – förbjöds stegvis från 1885 till början av 1900-talet av
folkhälsoskäl. Det innebar bl.a. att det var förbjudet att stå eller sitta vid
en bardisk och där dricka alkohol. All servering skulle istället ske vid
borden.
Kort sagt: att hänga i baren
förbjöds. Skälet var även då folkhälsomässigt, men mer nykterhetspolitiskt än
med samtida smittspridningsargument.
”Disksuperiet, eller bränvinskundernas vana att vare sig ensamma eller flockvis vid disken eller småborden störta i sig flere eller färre supar utan att dervid befatta sig med någon förtäring af föda.” – Sigfrid Wieselgren, Motion till Andra Kammaren 1885
I år är det 65 år
sedan Brattsystemet försvann; utskänkningslagen och spritransoneringarna som
gällde från 1919 till 1955. Det är ett fascinerande exempel på hur goda
intentioner istället skapade en ohejdad kontroll av medborgarna med statliga
regleringar som helt spårade ur.
”Två vita och en brun”, det vill
säga två snapsar á 5 cl och en eau-de-vie eller konjak á 5 cl, var så mycket
sprit en manlig gäst fick beställa på krogen under motbokens tid. (Motboken var
ett instrument för alkoholransonering som innehöll rekvisitionsblanketter för
rusdrycker och blad där alla inköp stämplades in.)
Grundregeln på restaurang var att
alkoholhaltiga drycker enbart serverades i samband med måltid.
Utskänkningsrätten angav 15 cl som den lagstadgade tilldelningen alkohol vid en
”måltid å allmän restaurang”.
Utskänkning av spritdrycker fick
endast ske till gäst ”som å utskänkningsstället börjat intaga eller omedelbart
förut därstädes intagit verklig måltid, bestående av lagad mat till ett pris,
som för måltid sammansatt av minst två rätter utgör lägst 1 krona och 50 öre
och för annan måltid lägst 2 kronor”.
Men det skapades snart en mängd
krångliga villkor och invecklade undantag som styrde utskänkningen, och
undantag från undantagen, och specialregler beroende på tiden på dygnet,
veckodag, kön, och en regel som benämndes ”Hovmästarens fria prövning”, samt på
klass av restaurang (eller snarare konsumentens samhällsklass.) Efter förtäring
för minst 1:50 kr och efter kl 12, men före kl 15, serverades enbart 7,5 cl
alkohol för herrar. Efter kl 15 serverades max 15 cl alkohol för herrar och 7,5
cl för damer på förstaklassrestauranger. Efter intagna 15 cl serverades enbart
vin och maximalt två ”lättgrogg” gjord på 2,5 cl alkohol och minst 20 cl
vatten, serverade var för sig. Dessa kunde däremot serverades redan efter kl
12. Men lättgroggarna fick inte serveras vid bardisk. (Fler bestämmelser se
fotnot[1])
Å
andra sidan berättigade social ställning och inkomst till extra ransoner för
att kunna leva representativt. Men var noga med att inte stöta ”rättskaffens
och opinionsbildande medborgare”.
Mellan 1855 och 1911 utfärdades
omkring 115 förordningar, stadgar, kungörelser, skrivelser med mera om
tillverkning och beskattning av brännvin och 60 angående försäljning och
tullbeläggning. Lägg till detta ett drygt trettiotal förordningar tillverkning,
beskattning och försäljning av öl och vin. Och 1915 kom Riksdagen att lagfästa
grunderna till Bratts kontrollsystem: motbokskravet.
Kontrollsystemet utvecklade sig
till kanske den svenska byråkratins största och vackrast blommande träd, för
att sortera människors umgänge och konsumtion efter kön, klass, privatekonomi,
boende, sedlighet och i vissa fall även politiska åsikter, för att kontrollera
deras alkoholkonsumtion.
Kopplingen mellan alkohol, moral
och sexualitet var tydlig: ”Till kvinnlig gäst må vid ett och samma besök
utskänkas högst 3 glas à 2,5 cl.” och för manlig gäst på de enklare klasserna
av restaurang fick endast serveras 2 stora glas à 5 centiliter spritdrycker
efter kl. 15. Damer serverades inte alkohol alls innan kl 15.
Det gick inte att överklaga
beslutet från Kgl Kontrollstyrelsen, som utfärdade utskänkningstillstånden och
”rekvisitionsblanketter för rusdrycker”, dvs motböckerna. Kontrollstyrelsen var
ett ämbetsverk (en myndighet) som fanns mellan 1909 och 1970 och hade tillsyn
över ”de accisspliktiga näringarna”, dvs de som betalade tillverknings- och
omsättningsskatter. Det blev också ansvarigt för alkohollagstiftningens tillämpning,
särskilt systembolagens verksamhet.
Varje restaurang hade tilldelats en
statligt anställd utskänkningskontrollant, som kontrollerade att bestämmelserna
efterlevdes. Det var Kontrollstyrelsen som utfärdade tillstånd och utnämnde
kontrollanter, som efter hand fick allt mer minutiösa föreskrifter att förhålla
sig till. De skulle bland annat se till att serveringspersonalen inte uppmanade
gästerna att dricka. Bestämmelsen riktade sig mot så kallad ”animering till
rusdrycksförtäring”. Men om serveringspersonalen endast frågade ”Behagas något
att dricka?” eller ”Behagas något mera att dricka?” så stred detta inte mot
stadgandet.
Vidare gällde att ”Därest gästen
icke äter av den framsatta maten, bör serveringen av spritdrycker avbrytas.”
Även om det inte uttryckligen var personalens sak att kontrollera hur mycket av
den framsatta maten som gästen åt, gällde att ”saxning, d.v.s. petande i maten
eller sönderskärande av ett köttstycke, berättigar dock icke till fortsatt
servering”.
Ett sällskap på en
förstaklassrestaurang, som intagit sin fulla ranson och därefter tillbringat
minst 3 (tre) timmar i lokalen, kunde efter ”hovmästarens fria prövning”
erhålla extra tilldelning av 5 cl alkohol per manlig deltagare. Ransonerna i
sällskap tilldelades per person, så att sällskapet i praktiken fritt kunde
fördela ransonerna mellan sig.
Ransoneringslagarna omfattade inte
läskedrycker, maltdrycker eller pilsnerdricka. Däremot krävde det
polistillstånd för att sälja eller servera sådant.
Restriktiviteten med
utskänkningstillstånd skapade bland de privata restaurangerna uttrycket
”guldkrog”: etablerade ställen med tillstånd och spritransoner som kan utnyttja
bristen på konkurrens.
Det var också under den här tiden som begreppet ”krogrunda” uppstod. Ville man ha mer att dricka fick man helt enkelt gå vidare till nästa krog. Ur Svenska Akademiens Ordbok: -ROND. (vard.) det förhållande att ngn under en eftermiddag o. d. går från krog (restaurang) till krog (restaurang). Siwertz JoDr. 345 (1928). Chauffören råkade efter en fem timmars krogrond med lastbilen köra över en cyklist. SvD(A) 1934, nr 270, s. 7. M
Tidigare utgåvor från Föreningen
för Onödigt Vetande:
- Fettisdagsspaning för
statsanställda – om hur svenska staten reglerade försäljningen och
storleken på semlorna fram till 1970-talet. 2019-03-04
- Måndagsspaning från Föreningen
för Onödig Kunskap för att pigga upp efter alla sjukdomar – om hur Ronnie
James Dio, som hade ersatt Ozzy i Black Sabbath, hittade på djävulstecknet
🤘. 2019-03-11
- Vårdagsjämningsspaning
från Föreningen för Onödig Kunskap – om varför påsken inte alltid infaller
första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. 2019-03-20
- Valborgsspaning från
Föreningen för Onödig Kunskap – om varifrån den urgamla sedvänjan och
mystiska kulten att fira Valborg kommer ifrån, och kopplingen till Black
Sabbaths andra studioalbum Paranoid från 1970, med låten War Pigs.
2019-04-26
- Nationaldagsspaning från
Föreningen för Onödig Kunskap – om den ursvenska specialgrenen att
tillsätta kommittéer för att besluta om kompromisser. 2019-06-04
- Inbjudan till Halloweenfika
från Föreningen för Onödig Kunskap – om att storleken på den klassiska
avlånga svenska sockerbiten är bestämd av den engelska spårvidden från
mitten av 1800-talet. 2019-10-25
- Föreningen för Onödig
Kunskap uppmärksammar: Idag infaller den Internationella Fattigdomsdagen.
2020-01-23
Överkurs
Knappast något annat land i världen
har lika framgångsrikt som Sverige lyckats förstatliga och monopolisera
alkoholhanteringen. Det berodde inte enbart på att myndigheterna var måna om
folkhälsan. Staten var i mitten av 1800-talet beroende av att öka sina
inkomster och då låg brännvinet bra till. Staten började beskatta
husbehovsbränningen och det blev en skatteteknisk succé. 1870 utgjorde
spritskatten över 20 procent av statens totala skatteinkomster. Det är därför inte
konstigt att statsmakterna senare lierade sig med svenska nykterhetsrörelsen.
Det dracks i Sverige, men superiet
var koncentrerat till de kåkstäder som växte upp runt de nya industrierna, i
storstäderna och i malmfälten i Norrbotten. I Stockholm fanns 1911 närmare
tvåtusen försäljningsställen, på en befolkning på 350 000.
I Stockholm skapade
nykterhetsorganisationerna ”nykterhetsarmén”. De lyckades få myndigheterna att
skärpa reglerna för tillståndsgivning. Men det berodde inte enbart på superiet,
utan också på att krogarna betraktades med misstro av myndigheterna då de
ansågs kunde utgöra farliga konspirationsnästen för den växande underklassen.
”Folkrestaurangerna”, som den
juridiska termen var, ställdes under sträng kontroll. Suparnas antal reducerades,
mattvång infördes och de som besökte restaurangerna skulle också ha tillgång
till läsrum där av staten godkänd litteratur och bildande tidskrifter
tillhandahölls.
Men det dracks även på landsbygden.
Urbaniseringen var stor. Sverige var mot slutet av 1800-talet ett av Europas
fattigaste länder, som tillsammans med Irland och Italien hade den största
utvandringen till USA.
Under 1800-talet hade socknarna på
landsbygden möjlighet att genom kommunalt veto själva förbjuda
brännvinshanteringen. Stora delar av landsbygden hade före första världskriget
redan brännvinsförbud. Ungefär en tredjedel av den svenska landsbygden hade
introducerat spritförbud. Exempelvis fanns ”Lappmarksförbudet”, som innebar att
det var förbjudet att handla med brännvin i norra Norrlands inland för att
skydda den samiska befolkningen. (Påminner om alkohollagarna i vissa
indianreservat.)
Men förbuden skapade en omfattande
illegal marknad. Vinhandelsfirmor i södra Sverige sålde sprit via postorder,
”partihandelssprit”, till lönnkrogar. Bolagen hade rätt att sälja partier om
minst 250 liter till mängdrabatt, till privatpersoner och företag. (Känns igen
idag, med postordersprit från Tyskland).
Mindre samvetsömma apotekare
uppfann patentmediciner ”för andedräckten” som ”Hoffmanns droppar” och
”Zorn-Anders droppar”. Det innehöll 95% etanol och eter med nån ”krydda” som
kamfer (Hoffmans) eller lavendelolja (Zorn-Anders).
IOGT och Godtemplarrörelsen
startades efter amerikansk förebild. Dessa blev också grogrund för
arbetarrörelsen, då de blev språkrör för de lägre klassernas politiska
ambitioner vid sekelskiftet. Båda folkrörelserna arbetade aktivt för att införa
totalförbud mot alkoholhanteringen i Sverige.
Arbetarrörelsen ansåg att
spritförsäljningen gynnade överklassen i samhället, som hade kontrollen över
bolagen och vinsterna. De skodde sig på underklassens supande som höll
verksamheten igång.
Brattsystemet var en politisk
kompromiss mellan nykterhetspolitiker och krognäringen. Och som alla politiska
kompromisser blev systemet att bli krångligare än vad som var tänkt. Nya regler
tillkom ständigt via cirkulär från Kontrollstyrelsen. Det centrala i
Brattsystemet var att en individs möjligheter att få tillgång till sprit måste
prövas efter de behov som förelåg i varje enskilt fall. Det enda praktiska
sättet att mäta något var inkomst och kön. Systemet blev mycket odemokratiskt
och resultatet ogillades egentligen av alla, redan från början –
Nykterhetsrörelsen ville egentligen ha ett totalförbud. Därför var det flera
aktörer, bland annat nykterhetsrörelsen, som redan från slutet av 1920-talet
propagerade för Brattsystemets avveckling.
[1]
Restaurangerna var indelade tre klasser efter den alkoholmängd de fick servera:
första, andra och tredje klassens restaurang. Första klassens restaurang fick
servera 15 cl respektive 7,5 cl. Andra klassens restaurang fick servera 12 cl,
respektive 6 cl. Tredje klassens restaurang fick servera 8 cl, respektive 4 cl.
Ett undantag gjordes för punch, där en halvbutelj (37,5 cl) räknades som 15 cl
alkohol och kvarting (18,7 cl) räknades som 7,5 cl alkohol. Ytterligare ett
undantag gjordes för starkvin, som efter förtäring för minst 20 öre, och efter
kl 12, serverades maximalt 15 cl. Efter kl 15 på vardagar och på söndagar efter
kl 19 serverades maximalt 18,7 cl starkvin.
Kommentarer
Skicka en kommentar