1. Fettisdagsspaning för statsanställda – Om hur svenska staten reglerade försäljningen och storleken på semlorna fram till 1970-talet


Försäljning av semlor innan Fettisdagen var fram till 1970 förbjudet, på samma sätt som kräftorna och surströmmingen hade lagstadgade premiärer.

Svenska staten reglerade semlorna genom Statens Jordbruksnämnd, som var en statlig svensk myndighet för pris- och marknadsreglering på jordbrukets och fiskets områden. Den var även ansvarsmyndighet för totalförsvarets civila del i fråga om livsmedelsförsörjningen. Myndigheten slogs 1 juli 1991 samman med Lantbruksstyrelsen, till det nyinrättade Statens jordbruksverk.

I betänkande avgivet av 1969 års punktskatteutredning ”SOU 1970:37 Översyn av vissa punktskatter – de materiella reglerna” angav regeringen, med en nytillträdd Olof Palme som statsminister, vad som definierade en ”semla” eller ”fastlagsbulle”. Lagen bestämde hur mycket mandelmassa det fick vara i semlan och hur semlan skulle beskattas.

Betänkandet kritiserade bland annat den komplicerade beskattningen av mandelmassa:

”Enligt anmärkning i förteckningen över skattebelagda varor omfattar skatteplikten inte kakao i form av pulver, flingor eller pasta och ej heller s. k. fastlagsmassa. Sistnämnda undantag torde ha motiverats av att mandelmassa som används i hemmen för tillverkning av fastlagsbullar inte ansetts böra beskattas hårdare än den massa som används vid yrkesmässig tillverkning av sådana bakverk. Undantaget har orsakat inte obetydligt merarbete för Kontrollstyrelsen. Särskilda anvisningar har fått meddelas för att klargöra undantagets omfattning med avseende på förpackning, märkning, tiden för varans försäljning osv. Enligt vår mening är undantaget inte längre sakligt motiverat och vi föreslår att det slopas. Påpekas bör att mandelmassa i förpackningar över ett kilogram i sådant fall alltjämt skulle vara skattefri. … Utformade figurer, stänger eller stycken av mandelmassa eller liknande massa utgör sålunda skattepliktiga varor, medan sådan massa i bulk är skattefri.” http://weburn.kb.se/sou/267/urn-nbn-se-kb-digark-2666263.pdf

Fettisdagen var tidigare kulmen på en tredagarsfest som inleddes med fastlagssöndagen och blåmåndagen. Då åt alla upp sig inför den 40 dagar långa fastan innan påsken. Fastan inleds med Askonsdagen efter Fettisdagen. Namnet Askonsdag kommer från att man under medeltiden strödde aska på huvudet för att visa att man ångrade alla begångna synder under året.

Fettisdagen är den svenska, lite tamare, varianten av en karneval. Mardi Gras i New Orleans är en av de mest berömda karnevalerna i världen. Där börjar karnevalssäsongen redan på Trettondagsafton och fortsätter till midnatt på Fettisdagen.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

5. Nationaldagsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om den ursvenska specialgrenen att tillsätta kommittéer för att besluta om kompromisser.

Varför ”kokosmjölk” får kallas mjölk och varför ”vegansk ost” inte får kallas ost

4. Valborgsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om varifrån den urgamla sedvänjan och mystiska kulten att fira Valborg kommer ifrån, och kopplingen till Black Sabbaths andra studioalbum Paranoid från 1970, med låten War Pigs.