2. Måndagsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap för att pigga upp efter alla sjukdomar – om hur Ronnie James Dio, som hade ersatt Ozzy i Black Sabbath, hittade på djävulstecknet 🤘.

🤘 Djävulstecknet inom hårdrocken började användas Ronnie James Dio, som hade ersatt Ozzy i Black Sabbath. Han började ”välsigna” publiken med ett tecken hans gamla italienska farmor brukade göra, för att skydda honom från det onda ögat när han skulle sova.

Tecknet heter ”Corna” eller ”Mano cornuta”, italienska för horn eller behornad hand, är en apotropeisk gest (typ skydd mot onda ögat) som används i medelhavsländer. Genom att rikta pek- och lillfingrarna mot en person med onda ögat så att det efterliknar ett par horn blir man beskyddad. Skyddet består i att hornen är vassa och följer principen ont emot ont (eg ”vasst emot vasst”). Gestens ursprung kan spåras tillbaka till antikens Grekland.


Tecknet har alltså i det sammanhanget inte något med djävulen att göra. Må hända att Church Of Satan även de använde tecknet, men i de fallen utförs det med vänster hand.


 

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

5. Nationaldagsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om den ursvenska specialgrenen att tillsätta kommittéer för att besluta om kompromisser.

Varför ”kokosmjölk” får kallas mjölk och varför ”vegansk ost” inte får kallas ost

4. Valborgsspaning från Föreningen för Onödig Kunskap – om varifrån den urgamla sedvänjan och mystiska kulten att fira Valborg kommer ifrån, och kopplingen till Black Sabbaths andra studioalbum Paranoid från 1970, med låten War Pigs.